Pyydettyjen kalojen käsittely alkaa siitä, että tarkastetaan, onko kala pyyntimitan täyttävä. Alamittaiset kalat pitää aina palauttaa vesistöön. Sääntö koskee myös vioittuneita kaloja. Pellosniemen kalastuskunnan alueella ja laajemminkin Leppäveden-Hankasalmen kalatalousalueella ovat voimassa seuraavat pyyntimitat:

  • harjus, vähintään 35 cm
  • kuha, vähintään 42 cm
  • luontainen järvitaimen (rasvaevällinen kala) on kokonaan rauhoitettu
  • istutettu järvitaimen (rasvaeväleikattu kala), vähintään 60 cm
  • järvilohi, vähintään 60 cm

Muille kalalajeille ei ole pyyntimittoja eli ne voi ottaa harkintaa käyttäen. Esim. liian pienet ahvenet ja vaikkapa liian suuret hauet voi hyvin palauttaa vesistöön edelleen kasvamaan tai lisääntymään. Pyynnin yhteydessä vioittuneet kalat, jotka täyttävät pyyntimitat, on hyvä ottaa aina talteen, koska nämä eivät enää toivu elinvoimaisiksi.

Pyyntimitan täyttävä kala tulee aina ensimmäisenä välittömästi tainnuttaa. Sitä varten mukana pitää olla siihen sopiva lyöntiväline, kuten puinen tai metallinen nuija. Napakka isku niin, että kala on kiinteällä alustalla, tainnuttaa kalan tehokkaasti.

Tainnutuksen jälkeen kala on seuraavaksi hyvä välittömästi verestää. Verestäminen tapahtuu yleensä niin, että kidusten takana kalan vatsapinnassa oleva lihassilta katkaistaan. Tainnutettu ja verestetty kalaa kuolee mahdollisimman nopeasti ja ilman kärsimystä. Verestäminen vaikuttaa myös kalan lihan makuun. Mitä aiemmin kala on verestetty, sitä paremman makuista kalasta valmistettu ruoka on.

Tainnutettu ja verestetty kala on hyvä perata mahdollisimman nopeasti joko kalareissulla tai välittömästi sen jälkeen. Perkaamisessa poistetaan kalan sisälmykset ja vatsalaukun yläpinnassa oleva munuainen. Myös kalan kidukset poistetaan, koska ne lähtevät nopeasti pilaantumaan. Kalalajista riippuen kala suomustetaan tai siitä poistetaan nahka kokonaan. Savustettavaa kalaa ei yleensä suomusteta. Käyttötavasta ja kalan koosta riippuen kalasta voidaan leikata fileet ja poistaa ruodot.

Perkaamisen jälkeen kala on syytä laittaa mahdollisimman nopeasti kylmään. Kalareissuilla kylmälaukku ja kylmäkallet ovat tähän hyviä. Kotona jääkaappi on paras väline kalan kylmettämiseen. Oikein esikäsitelty kala säilyy jääkaapissa hyvänä pari päivää. Jos et heti voi valmistaa kalaa ruoaksi, niin se on syytä pakastaa. Pakastamisessa kalarasiaan lisätty vesi parantaa kalan säilyvyyttä.